Kosttillskott och hälsokost

Antioxidanter

 

Antioxidanter är en grupp av enzymer, peptider, mineralämnen och vitaminer som arbetar för att ta bort gifter ur kroppen. Gifterna brukar man kalla för fria radikaler och det innefattar atomer som orsakar cellskador eller som försämrar immunförsvaret. Dessa fria radikaler uppkommer oftast genom att kroppen fått i sig cigarettrök, alkohol, narkotika, giftig rök eller luftföroreningar.
Så antioxidanter fungerar alltså som kroppens naturliga försvar. Forskning har visat de hjälper kroppen att bekämpa cancer, alzheimers, parkinsons och olika typer av hjärtsjukdomar.
Antioxidanter har fått sitt namn efter sin förmåga att just kunna motverka oxidering. Man kan jämföra antioxidanterna med konserveringsmedel som tillsätts i feta livsmedel så att de inte härsknar - härskning är samma sak som oxidation av fett.

Antioxidanter

Antioxidanter i mat
De bästa källorna för att få i sig rikligt med antioxidanter är frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. Här finns det det antioxidanter i form av vitamin A, vitamin C, vitamin E samt en mängd olika karotenoider och flavonoider.
Även rött vin, kaffe och grönt té innehåller relativt stora mängder antioxidanter.
Att tänka på är att äta av ett så brett färgspektra som möjligt, då tillgodoser du dig mest möjligt av de olika sorternas antioxidanter. Rött innehåller lykopen, orange karotenoider, grönt klorofyll, blått antocyaniner, vitt antoxantiner, osv.

Här är några av de livsmedel som innehåller mest antioxidanter:

  1. Björnbär
  2. Valnötter
  3. Jordgubbar
  4. Kronärtskocka
  5. Tranbär
  6. Hallon
  7. Blåbär
  8. Kryddnejlika
  9. Druvsaft
  10. Tranbärssaft
Antioxidanter och träning
Om man tränar mycket så ökar behovet av antioxidanter eftersom man förbrukar större mängder syre. Kroppen klarar inte av att tillverka alla typerna av antioxidanter så en del behöver tillföras genom mat och/eller kosttillskott.
Det finns inget rekommenderat dagligt inntag av antioxidanter. Men däremot så finns det rekommendationer för Vitamin C och vitamin E som räknas till gruppen antioxidanter.