Kosttillskott och hälsokost

Blåbärsextrakt

 

Blåbärsextrakt är väldigt bra om du vill förebygga ögonsjukdomar. Det innehåller bland annat lutein som är bra för ögonen då det hjälper till att filtrera bort oönskade UV-strålar. Lutein är även en väldigt effektiv antioxidant, som skyddar kroppens celler och hjälper mot tidigt åldrande.
Så för att stärka ögats vitalitet och livslängd och skydda kroppen så är blåbärsextrakt en utmärkt produkt.


Bättre mörkerseende
Ett känt exempel i historian är piloterna i British Air Force som under andra världskriget åt stora mängder blåbär, och tack vare det fick bättre mörkerseende. 20 år senare publicerades studier på att extrakt av blåbär höjer produktionen av pigment i ögonen. Den lila färgen (rhodopsin) som behövs för att man ska kunna se svagt ljus.

Experterna rekommenderar att man ska ha ett dagligt intag av ca 30-70 g färska blåbär för att ge ögat tillräckligt med antocyanosider. Det motsvarar en till två tabletter med blåbärsextrakt på dag. Efter 1-3 månader kommer du att känna av effekterna av blåbärsextraktet.

 

blabar

Tillagning och serveringstips för blåbär
Blåbärsextrakt i all ära, men ingenting slår ju den riktiga varan, allra minst i smak. Nu är det ju inte speciellt många som äter blåbär var och varannan dag året runt, så blåbärsextraktet är ju ett perfekt tillskott till den övriga kosten. Men när väl sommaren kommer så tycker jag absolut att du ska ge dig ut i skogen och plocka dina egna bär. Så här kommer lite tips för er som inte ätit speciellt mycket blåbär.

De är när de är färska efter att ha tvättats i vatten som de smakar allra bäst. Om de tas ut från kylskåpet, placera dem i en skål med vatten så att de får en normal rumstemperatur så kommer du känna smaken mycket bättre. Sedan är det bara att rulla ut dem på en pappersbit så sugs vattnet upp och du sedan kan du njuta av dem.Här är några serveringstips:

  • Använd dem antingen färska eller torkade till soppar, grytor eller för att sockra viltkött.

  • Blåbär är alltid en favorit som ingrediens i muffins, pajer och ostkaka.

  • Istället för de gamla vanliga jordgubbarna kan du variera lite och använda blåbär i fruktsallader, färsk frukttårtor, glass etc.

  • De kan också användas för att göra saft, gelé och sylt.