Kosttillskott och hälsokost

Detox

 

Detoxication, detox, är engelska och betyder avgiftning. Det innebär att man rensar ur alla gifter som samlats i kroppen genom att följa ett kostprogram under en period..  Detox är egentligen ingenting nytt även om det kommit mer och mer på tapeten den senaste tiden. Man kan jämföra det med vissa kulturers fasta som funnits i flera tusen år.

Att gå på en detoxkur betyder alltså att man renser ur kroppen på alla gifter som samlats i fettvävnader, bindväv och i cellerna. Och det samlas en hel del gifter i kroppen över tiden. Tänk på att vi dagligen utsätter oss för gifter från allt i från cigarettrök,alkohol, avgaser, konserveringsmedel och mycket mer. En Detox diet brukar vara mellan två till fyra veckor. Det är som en semester för din kropp där den får tid att återhämta sig och bli fräsch.Det kommer att ge dig mer energi och bidrar ofta till en mer hälsosam livsstil.

Detox-diet är egentligen ingen riktig bantningsmetod, men många som testar märker i tillägg till de andra positiva egenskaperna att dem också lyckas gå ner i vikt under dieten.

Undvik gifter
I en detox kur så ska du först och främst undvika alla livsmedel som innehåller någon sorts gifter. Bland annat kaffe, socker, alkohol, huvudvärkstabletter, salt, besprutad och processad mat. I tillägg så undviker man mjölkprodukter, vete och kött.
Istället så äter man livsmedel som har en utrensande effekt och är fyllda med antioxidanter. För exempel obesprutade frukter och grönsaker, nötter, frön, quinoa.

Drick mycket vatten och ta det lugnt med träningen
Det är viktigt att dricka mycket vatten.  Under kuren så ska du ju ta hand om din kropp.
Det är heller inte det bästa tillfället att köra någon hårdträning med tuffa joggingrunder och så vidare. Istället så är det bättre om du tar långa promenader. Eller ägnar dig åt yoga och meditation.

Det är väldigt bra om du försöker undvika all typ av stress och också sover och vilar mer under detox kuren. Det kommer säkert bli en chock för din kropp under de första dagarna och du kan känna huvudvärk under de första dagarna. Men det kommer gå över och du kommer istället att känna dig mer pigg och full av energi.

Vilka passar för en detox diet?
Om du har svårt att gå ned i vikt, ofta får huvudvärk, känner dig trött, sover dåligt eller har verk i leder så kommer en detox kur att göra underverk för dig. Här är några andra problem som en detox kan hjälpa emot; svullna irriterade ögon, tarmproblem, illamående, matsmältningsproblem, allergier, hudproblem, svettningar, humörsvängningar, depression och stress.

Detoxrecept
Här har du några enkla och nyttiga detoxrecept som du kan börja med.

detoxsmoothie


C-vitamincocktail

En detoxsmoothie full av Vitamin C
1 drink

  • 1 halv ananas
  • 2 nävar jordgubbar
  • 1 näve blåbär

Mixa ananas och jordgubbar till en slät och krämig konsistens. Lägg bären i ett stort glas och häll smoothien över bären. Toppa med några extra blåbär till servering.


Rosa Drömmar

En jordgubbssmoothie full med antioxidanter.
1 drink

  • 2 dl yoghurt naturell
  • 1/2 banan
  • juice från 1/2 lime
  • 1 näve jordgubbar

Lägg allt i en mixer och blanda till jämn konsistens. Om du vill ha den lösare kan du ta i mer yogurt. Använder du frysta bär blir smooothien härligt kall. Servera i ett stort glas. Har du några blåbär till övers så är det också kanongott att ha i.


Uppfrisande ingefära

En detoxjuice som väcker hela kroppen.
1 drink

  • 2 cm ingefära
  • 2 äpplen
  • 2 päron

Kör allt i juicepress eller mixer och servera i glas.