Kosttillskott och hälsokost

Kreatin

 

Kreatin är ett kosttillskott som används för att öka styrka och muskelvolym, men det är också en kroppsegen substans som produceras i levern, bukspottkörteln och njurarna. Kroppens totala kreatindepå varierar mellan 100-160 gram, beroende på muskelmassa samt födointag. Kreatin fungerar som ren muskelenergi när muskelns lagrade förråd av ATP tagit slut efter ca 3 sekunders hårt arbetet. Exempelvis snabb rush eller ett tungt set i styrketräning.

Det är ett av de vanligaste kosttillskotten som används av de som en idrott. Främst bland de som tränar styrketräning, men även bland fotbollsspelare, friidrottare, ishockeyspelare och många mer.
De säljs oftast i den kemiska formen kreatinmonohydrat – ett vitt, kristallint pulver som blandas ut i ett glas vatten. I kroppen omvandlas det till den aktiva formen kreatinfosfat och ger sin effekt till musklerna, genom att donera fosfatgruppen till ADP-molekylen, så att nytt ATP kan bildas.


Fördelar med kreatin
I studier har påvisats att prestationsförmågan vid maximalt korttidsarbete ökar signifikant efter kreatintillförsel, samt att återhämtningen under vilopausen efter maximalt arbete sker betydligt snabbare om kreatinhalten i musklerna är högre.
 

  • Ökad muskelvolym
  • Maximal viktökning
  • Ökad styrka, explosivitet & återhämtning
     

Kreatinet är det mest välstuderade prestationshöjande kosttillskottet på marknaden idag. Kreatin består av de tre aminosyrorna arginin, glycin  och metionin. Kreatin finns naturligt i stor koncentration i lingon samt rött kött. Den vanligast förekommande kosttillskottet är kreatin monohydrat. Kreatinet omvandlas i kroppen till kreatinmonofosfat och fosfatet skapar sedan ATP som är ett bränsle kroppen använder för korta explosiva aktiviteter. Ett tillskott av kreatin ger dig en fördröjd mjölksyratröskel. Du orkar lyfta en given vikt fler gånger.  Ökad explosivitet är önskvärt te x i sprintlopp samt de flesta styrkeidrotter. Detta befrämjar muskeltillväxten. 

Är det säkert att använda kreatin
Kreatin är ett av de allra vanligaste kosttillskotten och de har gjorts omfattande studier för att försäkra att det är ofarligt. Det har bland annat blivit publicerat över 300 studier om ämnet.
De har funnits på marknaden sedan tidigt nittiotal och flera hundratusentals personer har användt sig av det. Så det är helt klart ett säkert kosttillskott som man inte behöver vara orolig för att använda.