Kosttillskott och hälsokost

Fosfor

 

Fosfor är den näst vanligast förekommande mineralen i kroppen efter kalcium. De två mineralerna samarbetar för att kroppen ska kunna bygga ett starkt skellett och starka tänder.

Fosfors uppgift i kroppen
Men fosfor har även andra uppgifter i kroppen förutom att stärka skellett och tänder, det hjälper bland annat njurarna att filtrera bort avfall och kroppen att lagra och använda energi. De bidrar också till att minska muskelvärk efter ett hårt träningspass.

Omkring 85% av allt fosfor som vi har i kroppen återfinns i skellettet och tänderna, resten går att finna i celler och vävnader i hela kroppen.
Fosfor är nödvändigt för tillväxt, underhåll och reparation av alla vävnader och celler, och för produktion av de genetiska byggstenarna, DNA och RNA. Fosfor behövs också för att jämna ut och använda andra vitaminer och mineraler, bland annat D-vitamin, jod, magnesium och zink.

Överskott och underskott av fosfor
De flesta människor får massor av fosfor i sin kost. Mineralen finns bland annat i mjölk, spannmål och proteinrika livsmedel. Vissa hälsotillstånd som diabetes, svält och alkoholism kan orsaka att halten av fosfor i kroppen faller. Detsamma gäller sjukdomar som gör det svårt för människor att ta upp näring, såsom Crohns sjukdom och celiaki. Vissa vattendrivande läkemedel kan också orsaka brist på fosfor i kroppen. Symtomer på fosforbrist inkluderar minskad aptit, ångest, skelettsmärta, sköra ben, stela leder, trötthet, oregelbunden andning, irritabilitet, domningar, svaghet och viktförändring. Hos barn kan minskad tillväxt och dålig ben-och tandutveckling förekomma.
Att man har för mycket fosfor i kroppen är faktiskt vanligare än att ha för lite. För mycket fosfor orsakas vanligtvis av en njursjukdom eller genom att man konsumerar för mycket fosfor i kosten och samtidigt inte tillräckligt med kalcium. Eftersom mängden fosfor du äter stiger så stiger även behovet av kalcium. Den ömtåliga balansen mellan kalcium och fosfor är nödvändig för riktig bentäthet och förebyggande av osteoporos. Ett överskott kan förorsaka diarré samt försämra upptaget av zink, järn, kalcium och magnesium.